Zum Inhalt springen

Glasgow-Koma-Skala (GCS)

Hvad er patientens samlede GCS-score, og hvor alvorlig er bevidsthedspåvirkningen?

Antwort: GCS er den internationale standard for at score bevidsthedsniveau. Den lægger tre delscorer sammen: øjenåbning (1-4), verbalt svar (1-5) og motorisk svar (1-6). Summen går fra 3 (dyb bevidstløshed) til 15 (fuldt vågen). Vælg bedste observerede svar i hver kategori.

Formel

GCS = øjenåbning + verbalt svar + motorisk svar

Interval: 3 (minimum) til 15 (maksimum)

Eksempel: 4 + 5 + 6 = 15 (fuldt vågen); 1 + 1 + 1 = 3 (dyb bevidstløshed)

Symbole und Einheiten in der Formel
SymbolBedeutungEinheit
oejenØjenåbning—
verbalVerbalt svar—
motoriskMotorisk svar—
=Samlet GCSpoint

Gültigkeit und Quelle

Quelle
Glasgow Coma Scale (Teasdale & Jennett 1974)

Gilt nicht, wenn

  • Delscorerne (E1-4, V1-5, M1-6) og tærsklerne (≤8 svær, 9-12 moderat, 13-15 let) følger den oprindelige Glasgow Coma Scale (Teasdale & Jennett, Lancet 1974). Angiv altid delscorerne, fx GCS 14 (E4 V4 M6).

Rechenbeispiel

Die eigenen Standardwerte des Rechners sind eingesetzt. Die Zahlen sind mit genau der Formel berechnet, die das Werkzeug verwendet.

Sat ind

  • Øjenåbning4
  • Verbalt svar5
  • Motorisk svar6

Geber

  • Samlet GCS15 point

Der Rechner selbst ist gesperrt

Lege einen kostenlosen Zugang an, um alle Artikel, Rechner, Vorlagen und das Sortiment freizuschalten — und Zugriff auf Quizze und Klassen zu erhalten. Es dauert unter einer Minute: Name, E-Mail und ein Passwort. Keine Zahlungskarte.

Willst du zuerst etwas ausprobieren? Sieh, was du ohne Konto nutzen kannst — der Junior-Bereich, das Lexikon, die Videos und mehr.

Sådan bruger du den

GCS er det fælles sprog for bevidsthedsniveau, når du melder en patient til AMK, akutmodtagelsen eller traumecentret. Du scorer ved første vurdering og igen under transporten, for et fald på 2 point eller mere er et alarmtegn. Beregneren lægger de tre delscorer sammen og viser sværhedsgraden.

Schritt für Schritt

  1. Se, om patienten åbner øjnene spontant, ved tiltale, ved smerte eller slet ikke (E1-4).
  2. Stil enkle spørgsmål om navn, sted og tid, og vurdér det bedste verbale svar (V1-5).
  3. Bed patienten følge en opfordring. Gør han ikke, så giv et smertestimulus og se, om han lokaliserer, trækker væk, bøjer abnormt eller strækker (M1-6).
  4. Læg de tre tal sammen, og meld altid delscorerne med, fx GCS 13 (E3 V4 M6).
  5. Gentag scoren under transporten, og notér tidspunktet hver gang.

Typische Fehler

  • At melde kun summen. GCS 10 kan være E4 V1 M5 eller E1 V4 M5, og det er to forskellige patienter.
  • At score verbalt hos en intuberet eller afatisk patient. Notér «V ikke vurderbar» i stedet for at give 1.
  • At give smertestimulus forkert, så et træk-væk ligner lokalisering. Lokalisering betyder, at hånden kommer op over kravebenet mod stimulus.

Beispiele aus dem Alltag

Ældre kvinde efter fald

En kvinde på 79 år er faldet i hjemmet og har slået hovedet. Hun åbner øjnene, når du taler til hende, er forvirret om tid og sted og følger opfordringer.

Øjenåbning
3 — ved tiltale
Verbalt svar
4 — forvirret tale
Motorisk svar
6 — følger opfordring

Es bedeutet: Hun har GCS 13 Punkte (E3 V4 M6). Hun er let påvirket, men et hovedtraume hos en ældre, måske på blodfortyndende medicin, kræver ny scoring undervejs.

Bevidstløs efter trafikulykke

En motorcyklist ligger i grøften. Han åbner ikke øjnene ved smerte, giver kun uforståelige lyde og trækker armen væk, når du klemmer på neglelejet.

Øjenåbning
1 — ingen
Verbalt svar
2 — uforståelige lyde
Motorisk svar
4 — trækker væk fra smerte

Es bedeutet: Han har GCS 7 Punkte. Det er svær påvirkning, og hans luftvej er i fare. Meld det med det samme, og tilkald lægebil efter jeres instruks.

Patient der er helt vågen

En mand med brystsmerter sidder op, kigger på dig, svarer rigtigt på alle spørgsmål og gør, hvad du beder om.

Øjenåbning
4 — spontant
Verbalt svar
5 — orienteret
Motorisk svar
6 — følger opfordring

Es bedeutet: Han har GCS 15 Punkte, altså fuldt vågen. Notér det som udgangspunkt, så et senere fald kan ses.

Faustregel

GCS 8 eller under: tænk luftvej. Et fald på 2 point eller mere under transporten: meld det med det samme.

So überprüfst du die Antwort

Summen ligger altid mellem 3 og 15. Passer scoren ikke med det, du ser (fx GCS 14 hos en patient, der ikke åbner øjnene), så gennemgå delscorerne én ad gangen.