Zum Inhalt springen

Glasgow-Koma-Skala (GCS)

Hvad er borgerens samlede GCS-score, og hvad indikerer den?

Antwort: Summerer de tre delscorer i Glasgow Coma Scale (øjenåbning, verbal respons, motorisk respons) til en samlet score for bevidsthedsniveau. Et af de mest anvendte observationsredskaber til at følge og videregive en borgers/patients bevidsthedstilstand.

Formel

GCS = øjenåbning (1-4) + verbal respons (1-5) + motorisk respons (1-6)

Samlet score går fra 3 (dybt bevidstløs) til 15 (fuldt vågen).

Symbole und Einheiten in der Formel
SymbolBedeutungEinheit
oejenØjenåbningpoint
verbalVerbal responspoint
motoriskMotorisk responspoint
=Samlet GCS-scorepoint

Gültigkeit und Quelle

Quelle
Glasgow Coma Scale (Teasdale & Jennett, 1974)

Gilt nicht, wenn

  • Vejledende observationsværktøj — erstatter ikke en samlet klinisk vurdering. Forandringer i score skal altid videregives til sygeplejerske/læge.

Rechenbeispiel

Die eigenen Standardwerte des Rechners sind eingesetzt. Die Zahlen sind mit genau der Formel berechnet, die das Werkzeug verwendet.

Sat ind

  • Øjenåbning4 point
  • Verbal respons5 point
  • Motorisk respons6 point

Geber

  • Samlet GCS-score15 point

Der Rechner selbst ist gesperrt

Lege einen kostenlosen Zugang an, um alle Artikel, Rechner, Vorlagen und das Sortiment freizuschalten — und Zugriff auf Quizze und Klassen zu erhalten. Es dauert unter einer Minute: Name, E-Mail und ein Passwort. Keine Zahlungskarte.

Willst du zuerst etwas ausprobieren? Sieh, was du ohne Konto nutzen kannst — der Junior-Bereich, das Lexikon, die Videos und mehr.

Sådan bruger du den

GCS bruges til at følge bevidstheden hos en patient eller borger, fx efter et fald med hovedet, efter en operation eller ved sygdom. Du scorer og giver tallet videre til sygeplejersken eller lægen. Et fald i scoren skal meldes med det samme.

Schritt für Schritt

  1. Se, om borgeren åbner øjnene spontant, ved tiltale, ved smerte eller slet ikke.
  2. Tal med borgeren, og vurdér det bedste svar.
  3. Bed borgeren gøre noget, fx løfte armen, og vurdér det bedste motoriske svar.
  4. Læg sammen, og giv delscorerne videre, fx GCS 14 (E4 V4 M6).

Typische Fehler

  • At give V1 til en borger med afasi eller demens, der ikke kan tale. Notér, at V ikke kan vurderes.
  • At give kun summen videre.
  • At glemme at sammenligne med borgerens normale tilstand. En borger med demens er måske altid forvirret.

Beispiele aus dem Alltag

Forvirret efter fald

En borger er faldet på badeværelset. Han har øjnene åbne, men er forvirret om, hvor han er, og følger opfordringer.

Øjenåbning
Spontant (4)
Verbal respons
Konfus (4)
Motorisk respons
Følger opfordring (6)

Es bedeutet: Han har GCS 14 Punkte. Han skal observeres, og især et fald i scoren skal meldes. Spørg, om han får blodfortyndende medicin.

Meget sløv borger

En borger med feber åbner kun øjnene ved smerte, giver uforståelige lyde og lokaliserer smerten.

Øjenåbning
Ved smertepåvirkning (2)
Verbal respons
Uforståelige lyde (2)
Motorisk respons
Lokaliserer smerte (5)

Es bedeutet: Hun har GCS 9 Punkte. Det er moderat til svær påvirkning, og der skal ringes efter hjælp med det samme.

Vågen borger

En borger sidder i stolen, kigger på dig, svarer rigtigt på spørgsmål og gør, hvad du beder om.

Øjenåbning
Spontant (4)
Verbal respons
Orienteret (5)
Motorisk respons
Følger opfordring (6)

Es bedeutet: Han har GCS 15 Punkte, altså fuldt vågen.

Faustregel

13-15 let, 9-12 moderat, 8 og under svær påvirkning.

So überprüfst du die Antwort

Summen ligger mellem 3 og 15.