Zum Inhalt springen

Norton-Skala (Dekubitusrisiko)

Hvor stor er borgerens risiko for at udvikle tryksår ifølge Norton-scoren?

Antwort: Summerer de fem delscorer i Norton-scoren (fysisk tilstand, mental tilstand, aktivitet, mobilitet og inkontinens) til en samlet risikovurdering for tryksår. Et af de ældste og mest udbredte screeningsredskaber i plejen, oprindeligt udviklet til ældre hospitalspatienter.

Formel

Norton-score = fysisk tilstand + mental tilstand + aktivitet + mobilitet + inkontinens (hver 1-4 point)

Samlet score går fra 5 til 20. Lavere score = højere risiko for tryksår. Skalaen er udviklet af Doreen Norton m.fl. (1962).

Symbole und Einheiten in der Formel
SymbolBedeutungEinheit
fysiskFysisk tilstandpoint
mentalMental tilstandpoint
aktivitetAktivitätpoint
mobilitetMobilitetpoint
inkontinensInkontinenspoint
=Samlet Norton-scorepoint

Gültigkeit und Quelle

Quelle
Norton-score (Norton, McLaren & Exton-Smith, 1962)

Gilt nicht, wenn

  • Vejledende screeningsværktøj — erstatter ikke en sygeplejefaglig helhedsvurdering og lokal instruks for tryksårsforebyggelse.

Rechenbeispiel

Die eigenen Standardwerte des Rechners sind eingesetzt. Die Zahlen sind mit genau der Formel berechnet, die das Werkzeug verwendet.

Sat ind

  • Fysisk tilstand4 point
  • Mental tilstand4 point
  • Aktivität4 point
  • Mobilitet4 point
  • Inkontinens4 point

Geber

  • Samlet Norton-score20 point

Der Rechner selbst ist gesperrt

Lege einen kostenlosen Zugang an, um alle Artikel, Rechner, Vorlagen und das Sortiment freizuschalten — und Zugriff auf Quizze und Klassen zu erhalten. Es dauert unter einer Minute: Name, E-Mail und ein Passwort. Keine Zahlungskarte.

Willst du zuerst etwas ausprobieren? Sieh, was du ohne Konto nutzen kannst — der Junior-Bereich, das Lexikon, die Videos und mehr.

Sådan bruger du den

Norton-scoren bruges til at finde borgere i risiko for tryksår, så forebyggelsen kan sættes i gang i tide. Du scorer fysisk og mental tilstand, aktivitet, mobilitet og inkontinens. Jo lavere score, desto større risiko.

Schritt für Schritt

  1. Giv 1-4 point for hver af de fem områder.
  2. Læg sammen. Scoren ligger fra 5 til 20.
  3. Under 14 er risiko. Under 10 er meget høj risiko.
  4. Sæt forebyggelse i gang efter jeres instruks: lejring, madras, hudpleje og ernæring.
  5. Scor igen, når borgerens tilstand ændrer sig.

Typische Fehler

  • At tro at lav score betyder lav risiko. Det er omvendt.
  • At score én gang og ikke igen, når borgeren bliver syg.
  • At glemme ernæringen. Dårlig ernæring øger risikoen meget.

Beispiele aus dem Alltag

Borger i kørestol

En borger efter en apopleksi er i rimelig fysisk tilstand og lidt apatisk. Han sidder i kørestol, er meget begrænset i sin mobilitet og er lejlighedsvis inkontinent.

Fysisk tilstand
Rimelig (3)
Mental tilstand
Apatisk (3)
Aktivität
Kørestolsbruger (2)
Mobilitet
Meget begrænset (2)
Inkontinens
Lejlighedsvis (3)

Es bedeutet: Norton-scoren er 13 Punkte. Det er høj risiko. Han skal have en trykaflastende pude i kørestolen og skifte stilling ofte.

Selvhjulpen borger

En borger er i god form, klar, går selv, har fuld mobilitet og er ikke inkontinent.

Fysisk tilstand
God (4)
Mental tilstand
Klar (4)
Aktivität
Går selv (4)
Mobilitet
Fuld (4)
Inkontinens
Ingen (4)

Es bedeutet: Norton-scoren er 20 Punkte, altså lav risiko.

Sengeliggende borger

En borger i palliativt forløb er i dårlig fysisk tilstand og konfus. Hun er sengeliggende, immobil og har ofte urininkontinens.

Fysisk tilstand
Dårlig (2)
Mental tilstand
Konfus (2)
Aktivität
Sengeliggende (1)
Mobilitet
Immobil (1)
Inkontinens
Oftest urin (2)

Es bedeutet: Norton-scoren er 8 Punkte. Det er meget høj risiko. Hun skal have en trykaflastende madras og en lejringsplan.

Faustregel

14 eller under: tænk tryksår.

So überprüfst du die Antwort

Scoren ligger altid mellem 5 og 20.