Spring til indhold

Apgar-score ved fødsel uden for hospital

Hvad er den nyfødtes Apgar-score efter 5 minutter?

Svar: Når et barn bliver født i hjemmet eller i ambulancen, scorer man den nyfødte efter 1 og 5 minutter, og igen efter 10 minutter hvis scoren er lav. Apgar lægger fem tegn sammen: hudfarve, puls, reaktion på stimulation, muskeltonus og vejrtrækning, hver 0-2 point. 7-10 er betryggende, 4-6 moderat unormalt og 0-3 lavt. Scoren beskriver barnets tilstand og dens udvikling. Den bestemmer ikke, om du skal begynde genoplivning: det afgøres af vejrtrækning og puls efter NLS-algoritmen.

Formel

Apgar = hudfarve + puls + reaktion + muskeltonus + vejrtrækning (hver 0-2 point)

Scores efter 1 og 5 minutter. Er 5-minutters-scoren under 7, scores der igen hvert 5. minut op til 20 minutter (AAP/ACOG 2015)

7-10 betryggende · 4-6 moderat unormal · 0-3 lav

Eksempel: 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9 (blå hænder og fødder er almindeligt de første minutter)

Symboler og enheder i formlen
SymbolBetydningEnhed
farveHudfarve—
pulsPuls (hjertefrekvens)—
reaktionReaktion på stimulation (grimasse)—
tonusMuskeltonus—
respirationVejrtrækning—
=Apgar-scorepoint
=Point der mangler til 10point

Gyldighed og kilde

Kilde
Apgar (1953) · AAP/ACOG Committee Opinion 644 (2015)

Gælder ikke når

  • Vent aldrig på Apgar-scoren med at hjælpe barnet. Tør, varm og stimulér, og vurdér vejrtrækning og puls efter jeres NLS-instruks. Skriv tidspunktet for fødslen og hver score i journalen.

Regneeksempel

Beregnerens egne standardværdier sat ind. Tallene er regnet med præcis den formel værktøjet bruger.

Sat ind

  • Hudfarve1
  • Puls (hjertefrekvens)2
  • Reaktion på stimulation (grimasse)2
  • Muskeltonus2
  • Vejrtrækning2

Giver

  • Apgar-score9 point
  • Point der mangler til 101 point

Selve beregneren er låst

Opret en gratis bruger for at låse op for alle artikler, beregnere, skabeloner og sortiment — og få adgang til quizzer og klasser. Det tager under et minut: navn, email og en adgangskode. Intet betalingskort.

Vil du prøve noget først? Se hvad du kan bruge uden konto — junior-zonen, leksikonet, videoerne og mere.

Sådan bruger du den

Når en fødsel går så hurtigt, at barnet kommer i hjemmet eller i ambulancen, scorer du den nyfødte efter 1 og 5 minutter. Apgar-scoren beskriver barnets tilstand og hvordan det udvikler sig, og den skal i journalen og videre til fødegangen. Den afgør ikke, om du skal hjælpe barnet. Det gør vejrtrækning og puls.

Trin for trin

  1. Notér det præcise fødselstidspunkt.
  2. Tør barnet, hold det varmt, og vurdér vejrtrækning og puls med det samme.
  3. Efter 1 minut: giv 0-2 point for hudfarve, puls, reaktion, muskeltonus og vejrtrækning.
  4. Gentag efter 5 minutter. Er scoren under 7, så gentag hvert 5. minut.
  5. Skriv tidspunkt og score i journalen, og meld dem til fødegangen.

Typiske fejl

  • At vente med at hjælpe barnet, til scoren er lavet. Genoplivning styres af vejrtrækning og puls.
  • At glemme at notere fødselstidspunktet. Uden det kan 1- og 5-minutters-scoren ikke placeres.
  • At trække point fra for blå hænder og fødder, som om det var blåt barn. Det giver 1 point, ikke 0.

Eksempler fra hverdagen

Hurtig fødsel i hjemmet

Du ankommer, mens en kvinde føder på badeværelsesgulvet. Barnet græder kraftigt, sparker, har puls over 100 og er lyserødt med blå hænder og fødder.

Hudfarve
1 — lyserød krop, blå hænder og fødder
Puls (hjertefrekvens)
2 — 100 slag/min eller derover
Reaktion på stimulation (grimasse)
2 — græder, hoster eller nyser
Muskeltonus
2 — aktive bevægelser
Vejrtrækning
2 — god vejrtrækning, kraftig gråd

Det betyder: Apgar efter 1 minut er 9 point. Det er betryggende. Blå hænder og fødder er almindeligt de første minutter.

Påvirket barn efter 1 minut

Barnet er født i ambulancen. Det trækker vejret uregelmæssigt, græder svagt, har puls under 100, laver kun en grimasse og bøjer lidt i arme og ben. Kroppen er lyserød, hænder og fødder blå.

Hudfarve
1 — lyserød krop, blå hænder og fødder
Puls (hjertefrekvens)
1 — under 100 slag/min
Reaktion på stimulation (grimasse)
1 — grimasse
Muskeltonus
1 — lidt bøjning af arme og ben
Vejrtrækning
1 — langsom eller uregelmæssig, svag gråd

Det betyder: Apgar er 5 point. Barnet er moderat påvirket. Tør, stimulér, hold varmt, og følg NLS-algoritmen, mens du scorer igen efter 5 minutter.

Slapt barn uden vejrtrækning

Barnet er født med navlesnoren om halsen. Det er blegt, slapt, trækker ikke vejret og reagerer ikke. Du mærker en langsom puls.

Hudfarve
0 — blå eller bleg over det hele
Puls (hjertefrekvens)
1 — under 100 slag/min
Reaktion på stimulation (grimasse)
0 — ingen reaktion
Muskeltonus
0 — slap
Vejrtrækning
0 — ingen vejrtrækning

Det betyder: Apgar er 1 point, altså lav. Vent ikke på scoren: åbn luftvejen og giv indblæsninger efter NLS-algoritmen, og tilkald hjælp.

Tommelfingerregel

Græder og sparker barnet, og er pulsen over 100, er scoren næsten altid 8-10.

Sådan tjekker du svaret

Scoren ligger mellem 0 og 10. Er barnet tydeligt friskt, men scoren lav, så gennemgå de fem tegn igen ét ad gangen.