Spring til indhold

Glasgow Coma Scale (GCS)

Hvad er patientens samlede GCS-score, og hvor alvorlig er bevidsthedspåvirkningen?

Svar: GCS er den internationale standard for at score bevidsthedsniveau. Den lægger tre delscorer sammen: øjenåbning (1-4), verbalt svar (1-5) og motorisk svar (1-6). Summen går fra 3 (dyb bevidstløshed) til 15 (fuldt vågen). Vælg bedste observerede svar i hver kategori.

Formel

GCS = øjenåbning + verbalt svar + motorisk svar

Interval: 3 (minimum) til 15 (maksimum)

Eksempel: 4 + 5 + 6 = 15 (fuldt vågen); 1 + 1 + 1 = 3 (dyb bevidstløshed)

Symboler og enheder i formlen
SymbolBetydningEnhed
oejenØjenåbning—
verbalVerbalt svar—
motoriskMotorisk svar—
=Samlet GCSpoint

Gyldighed og kilde

Kilde
Glasgow Coma Scale (Teasdale & Jennett 1974)

Gælder ikke når

  • Delscorerne (E1-4, V1-5, M1-6) og tærsklerne (≤8 svær, 9-12 moderat, 13-15 let) følger den oprindelige Glasgow Coma Scale (Teasdale & Jennett, Lancet 1974). Angiv altid delscorerne, fx GCS 14 (E4 V4 M6).

Regneeksempel

Beregnerens egne standardværdier sat ind. Tallene er regnet med præcis den formel værktøjet bruger.

Sat ind

  • Øjenåbning4
  • Verbalt svar5
  • Motorisk svar6

Giver

  • Samlet GCS15 point

Selve beregneren er låst

Opret en gratis bruger for at låse op for alle artikler, beregnere, skabeloner og sortiment — og få adgang til quizzer og klasser. Det tager under et minut: navn, email og en adgangskode. Intet betalingskort.

Vil du prøve noget først? Se hvad du kan bruge uden konto — junior-zonen, leksikonet, videoerne og mere.

Sådan bruger du den

GCS er det fælles sprog for bevidsthedsniveau, når du melder en patient til AMK, akutmodtagelsen eller traumecentret. Du scorer ved første vurdering og igen under transporten, for et fald på 2 point eller mere er et alarmtegn. Beregneren lægger de tre delscorer sammen og viser sværhedsgraden.

Trin for trin

  1. Se, om patienten åbner øjnene spontant, ved tiltale, ved smerte eller slet ikke (E1-4).
  2. Stil enkle spørgsmål om navn, sted og tid, og vurdér det bedste verbale svar (V1-5).
  3. Bed patienten følge en opfordring. Gør han ikke, så giv et smertestimulus og se, om han lokaliserer, trækker væk, bøjer abnormt eller strækker (M1-6).
  4. Læg de tre tal sammen, og meld altid delscorerne med, fx GCS 13 (E3 V4 M6).
  5. Gentag scoren under transporten, og notér tidspunktet hver gang.

Typiske fejl

  • At melde kun summen. GCS 10 kan være E4 V1 M5 eller E1 V4 M5, og det er to forskellige patienter.
  • At score verbalt hos en intuberet eller afatisk patient. Notér «V ikke vurderbar» i stedet for at give 1.
  • At give smertestimulus forkert, så et træk-væk ligner lokalisering. Lokalisering betyder, at hånden kommer op over kravebenet mod stimulus.

Eksempler fra hverdagen

Ældre kvinde efter fald

En kvinde på 79 år er faldet i hjemmet og har slået hovedet. Hun åbner øjnene, når du taler til hende, er forvirret om tid og sted og følger opfordringer.

Øjenåbning
3 — ved tiltale
Verbalt svar
4 — forvirret tale
Motorisk svar
6 — følger opfordring

Det betyder: Hun har GCS 13 point (E3 V4 M6). Hun er let påvirket, men et hovedtraume hos en ældre, måske på blodfortyndende medicin, kræver ny scoring undervejs.

Bevidstløs efter trafikulykke

En motorcyklist ligger i grøften. Han åbner ikke øjnene ved smerte, giver kun uforståelige lyde og trækker armen væk, når du klemmer på neglelejet.

Øjenåbning
1 — ingen
Verbalt svar
2 — uforståelige lyde
Motorisk svar
4 — trækker væk fra smerte

Det betyder: Han har GCS 7 point. Det er svær påvirkning, og hans luftvej er i fare. Meld det med det samme, og tilkald lægebil efter jeres instruks.

Patient der er helt vågen

En mand med brystsmerter sidder op, kigger på dig, svarer rigtigt på alle spørgsmål og gør, hvad du beder om.

Øjenåbning
4 — spontant
Verbalt svar
5 — orienteret
Motorisk svar
6 — følger opfordring

Det betyder: Han har GCS 15 point, altså fuldt vågen. Notér det som udgangspunkt, så et senere fald kan ses.

Tommelfingerregel

GCS 8 eller under: tænk luftvej. Et fald på 2 point eller mere under transporten: meld det med det samme.

Sådan tjekker du svaret

Summen ligger altid mellem 3 og 15. Passer scoren ikke med det, du ser (fx GCS 14 hos en patient, der ikke åbner øjnene), så gennemgå delscorerne én ad gangen.