Spring til indhold

Glasgow Coma Scale (GCS)

Hvad er borgerens samlede GCS-score, og hvad indikerer den?

Svar: Summerer de tre delscorer i Glasgow Coma Scale (øjenåbning, verbal respons, motorisk respons) til en samlet score for bevidsthedsniveau. Et af de mest anvendte observationsredskaber til at følge og videregive en borgers/patients bevidsthedstilstand.

Formel

GCS = øjenåbning (1-4) + verbal respons (1-5) + motorisk respons (1-6)

Samlet score går fra 3 (dybt bevidstløs) til 15 (fuldt vågen).

Symboler og enheder i formlen
SymbolBetydningEnhed
oejenØjenåbningpoint
verbalVerbal responspoint
motoriskMotorisk responspoint
=Samlet GCS-scorepoint

Gyldighed og kilde

Kilde
Glasgow Coma Scale (Teasdale & Jennett, 1974)

Gælder ikke når

  • Vejledende observationsværktøj — erstatter ikke en samlet klinisk vurdering. Forandringer i score skal altid videregives til sygeplejerske/læge.

Regneeksempel

Beregnerens egne standardværdier sat ind. Tallene er regnet med præcis den formel værktøjet bruger.

Sat ind

  • Øjenåbning4 point
  • Verbal respons5 point
  • Motorisk respons6 point

Giver

  • Samlet GCS-score15 point

Selve beregneren er låst

Opret en gratis bruger for at låse op for alle artikler, beregnere, skabeloner og sortiment — og få adgang til quizzer og klasser. Det tager under et minut: navn, email og en adgangskode. Intet betalingskort.

Vil du prøve noget først? Se hvad du kan bruge uden konto — junior-zonen, leksikonet, videoerne og mere.

Sådan bruger du den

GCS bruges til at følge bevidstheden hos en patient eller borger, fx efter et fald med hovedet, efter en operation eller ved sygdom. Du scorer og giver tallet videre til sygeplejersken eller lægen. Et fald i scoren skal meldes med det samme.

Trin for trin

  1. Se, om borgeren åbner øjnene spontant, ved tiltale, ved smerte eller slet ikke.
  2. Tal med borgeren, og vurdér det bedste svar.
  3. Bed borgeren gøre noget, fx løfte armen, og vurdér det bedste motoriske svar.
  4. Læg sammen, og giv delscorerne videre, fx GCS 14 (E4 V4 M6).

Typiske fejl

  • At give V1 til en borger med afasi eller demens, der ikke kan tale. Notér, at V ikke kan vurderes.
  • At give kun summen videre.
  • At glemme at sammenligne med borgerens normale tilstand. En borger med demens er måske altid forvirret.

Eksempler fra hverdagen

Forvirret efter fald

En borger er faldet på badeværelset. Han har øjnene åbne, men er forvirret om, hvor han er, og følger opfordringer.

Øjenåbning
Spontant (4)
Verbal respons
Konfus (4)
Motorisk respons
Følger opfordring (6)

Det betyder: Han har GCS 14 point. Han skal observeres, og især et fald i scoren skal meldes. Spørg, om han får blodfortyndende medicin.

Meget sløv borger

En borger med feber åbner kun øjnene ved smerte, giver uforståelige lyde og lokaliserer smerten.

Øjenåbning
Ved smertepåvirkning (2)
Verbal respons
Uforståelige lyde (2)
Motorisk respons
Lokaliserer smerte (5)

Det betyder: Hun har GCS 9 point. Det er moderat til svær påvirkning, og der skal ringes efter hjælp med det samme.

Vågen borger

En borger sidder i stolen, kigger på dig, svarer rigtigt på spørgsmål og gør, hvad du beder om.

Øjenåbning
Spontant (4)
Verbal respons
Orienteret (5)
Motorisk respons
Følger opfordring (6)

Det betyder: Han har GCS 15 point, altså fuldt vågen.

Tommelfingerregel

13-15 let, 9-12 moderat, 8 og under svær påvirkning.

Sådan tjekker du svaret

Summen ligger mellem 3 og 15.