Spring til indhold

Norton-score (tryksårsrisiko)

Hvor stor er borgerens risiko for at udvikle tryksår ifølge Norton-scoren?

Svar: Summerer de fem delscorer i Norton-scoren (fysisk tilstand, mental tilstand, aktivitet, mobilitet og inkontinens) til en samlet risikovurdering for tryksår. Et af de ældste og mest udbredte screeningsredskaber i plejen, oprindeligt udviklet til ældre hospitalspatienter.

Formel

Norton-score = fysisk tilstand + mental tilstand + aktivitet + mobilitet + inkontinens (hver 1-4 point)

Samlet score går fra 5 til 20. Lavere score = højere risiko for tryksår. Skalaen er udviklet af Doreen Norton m.fl. (1962).

Symboler og enheder i formlen
SymbolBetydningEnhed
fysiskFysisk tilstandpoint
mentalMental tilstandpoint
aktivitetAktivitetpoint
mobilitetMobilitetpoint
inkontinensInkontinenspoint
=Samlet Norton-scorepoint

Gyldighed og kilde

Kilde
Norton-score (Norton, McLaren & Exton-Smith, 1962)

Gælder ikke når

  • Vejledende screeningsværktøj — erstatter ikke en sygeplejefaglig helhedsvurdering og lokal instruks for tryksårsforebyggelse.

Regneeksempel

Beregnerens egne standardværdier sat ind. Tallene er regnet med præcis den formel værktøjet bruger.

Sat ind

  • Fysisk tilstand4 point
  • Mental tilstand4 point
  • Aktivitet4 point
  • Mobilitet4 point
  • Inkontinens4 point

Giver

  • Samlet Norton-score20 point

Selve beregneren er låst

Opret en gratis bruger for at låse op for alle artikler, beregnere, skabeloner og sortiment — og få adgang til quizzer og klasser. Det tager under et minut: navn, email og en adgangskode. Intet betalingskort.

Vil du prøve noget først? Se hvad du kan bruge uden konto — junior-zonen, leksikonet, videoerne og mere.

Sådan bruger du den

Norton-scoren bruges til at finde borgere i risiko for tryksår, så forebyggelsen kan sættes i gang i tide. Du scorer fysisk og mental tilstand, aktivitet, mobilitet og inkontinens. Jo lavere score, desto større risiko.

Trin for trin

  1. Giv 1-4 point for hver af de fem områder.
  2. Læg sammen. Scoren ligger fra 5 til 20.
  3. Under 14 er risiko. Under 10 er meget høj risiko.
  4. Sæt forebyggelse i gang efter jeres instruks: lejring, madras, hudpleje og ernæring.
  5. Scor igen, når borgerens tilstand ændrer sig.

Typiske fejl

  • At tro at lav score betyder lav risiko. Det er omvendt.
  • At score én gang og ikke igen, når borgeren bliver syg.
  • At glemme ernæringen. Dårlig ernæring øger risikoen meget.

Eksempler fra hverdagen

Borger i kørestol

En borger efter en apopleksi er i rimelig fysisk tilstand og lidt apatisk. Han sidder i kørestol, er meget begrænset i sin mobilitet og er lejlighedsvis inkontinent.

Fysisk tilstand
Rimelig (3)
Mental tilstand
Apatisk (3)
Aktivitet
Kørestolsbruger (2)
Mobilitet
Meget begrænset (2)
Inkontinens
Lejlighedsvis (3)

Det betyder: Norton-scoren er 13 point. Det er høj risiko. Han skal have en trykaflastende pude i kørestolen og skifte stilling ofte.

Selvhjulpen borger

En borger er i god form, klar, går selv, har fuld mobilitet og er ikke inkontinent.

Fysisk tilstand
God (4)
Mental tilstand
Klar (4)
Aktivitet
Går selv (4)
Mobilitet
Fuld (4)
Inkontinens
Ingen (4)

Det betyder: Norton-scoren er 20 point, altså lav risiko.

Sengeliggende borger

En borger i palliativt forløb er i dårlig fysisk tilstand og konfus. Hun er sengeliggende, immobil og har ofte urininkontinens.

Fysisk tilstand
Dårlig (2)
Mental tilstand
Konfus (2)
Aktivitet
Sengeliggende (1)
Mobilitet
Immobil (1)
Inkontinens
Oftest urin (2)

Det betyder: Norton-scoren er 8 point. Det er meget høj risiko. Hun skal have en trykaflastende madras og en lejringsplan.

Tommelfingerregel

14 eller under: tænk tryksår.

Sådan tjekker du svaret

Scoren ligger altid mellem 5 og 20.