Spring til indhold

NRS 2002: ernæringsscreening

Er patienten i ernæringsmæssig risiko efter NRS 2002?

Svar: NRS 2002 bruges på sygehusene til at finde patienter i ernæringsmæssig risiko. Efter den indledende screening (BMI under 20,5? vægttab de sidste 3 måneder? nedsat kostindtag den sidste uge? svært syg?) scorer du ernæringstilstanden 0-3 og sygdommens sværhedsgrad 0-3 og lægger 1 point til, hvis patienten er 70 år eller ældre. 3 point eller mere betyder ernæringsmæssig risiko, og så skal der lægges en ernæringsplan.

Formel

NRS 2002 = ernæringstilstand (0-3) + sygdommens sværhedsgrad (0-3) + 1 point hvis alder ≥ 70 år

3 point eller mere = ernæringsmæssig risiko (Kondrup m.fl. 2003)

Den indledende screening: BMI < 20,5? Vægttab de sidste 3 mdr.? Nedsat kostindtag den sidste uge? Svært syg? Er svaret nej til alle fire, screenes igen om en uge

Symboler og enheder i formlen
SymbolBetydningEnhed
ernaeringErnæringstilstand—
sygdomSygdommens sværhedsgrad (øget behov)—
alderAlderår
=NRS 2002-scorepoint
=Heraf point for alderpoint

Gyldighed og kilde

Kilde
NRS 2002 (Kondrup m.fl., Clinical Nutrition 2003; ESPEN) — Sundhedsstyrelsens anbefalede screeningsværktøj på sygehuse

Gælder ikke når

  • Brug jeres afdelings skema og instruks. Eksemplerne under sygdom er de diagnoser, Kondrup m.fl. selv bruger som ankre. Er du i tvivl om graden, så vurdér sammen med sygeplejersken. Ernæringsplanen lægges i samarbejde med sygeplejerske, læge eller diætist.

Regneeksempel

Beregnerens egne standardværdier sat ind. Tallene er regnet med præcis den formel værktøjet bruger.

Sat ind

  • Ernæringstilstand0
  • Sygdommens sværhedsgrad (øget behov)0
  • Alder75 år

Giver

  • NRS 2002-score1 point
  • Heraf point for alder1 point

Selve beregneren er låst

Opret en gratis bruger for at låse op for alle artikler, beregnere, skabeloner og sortiment — og få adgang til quizzer og klasser. Det tager under et minut: navn, email og en adgangskode. Intet betalingskort.

Vil du prøve noget først? Se hvad du kan bruge uden konto — junior-zonen, leksikonet, videoerne og mere.

Sådan bruger du den

På sygehuset skal alle patienter screenes for ernæringsrisiko ved indlæggelse. Sundhedsstyrelsen anbefaler NRS 2002. Når en patient har svaret ja til et af de indledende spørgsmål, scorer du ernæringstilstand og sygdommens sværhed og lægger et point til ved 70 år eller derover.

Trin for trin

  1. Stil de indledende spørgsmål: BMI under 20,5? Vægttab de sidste 3 måneder? Spist mindre den sidste uge? Svært syg?
  2. Er svaret ja til et af dem, så score ernæringstilstanden 0-3.
  3. Score sygdommens sværhed 0-3 ud fra diagnosen.
  4. Læg 1 point til, hvis patienten er 70 år eller ældre.
  5. Ved 3 point eller mere skal der lægges en ernæringsplan.

Typiske fejl

  • At glemme alderspointet.
  • At bruge vægten med ødemer.
  • At screene én gang og ikke igen efter en uge.

Eksempler fra hverdagen

Ældre kvinde med lungebetændelse

En kvinde på 78 år er indlagt med lungebetændelse. Hun har tabt sig over 5 % på 2 måneder og spiser halvdelen af sin mad.

Ernæringstilstand
2 — moderat: vægttab over 5 % på 2 mdr., eller BMI 18,5-20,5 og nedsat almentilstand, eller spist 25-60 % af behovet
Sygdommens sværhedsgrad (øget behov)
1 — let: fx hoftefraktur, kronisk sygdom med akut forværring (KOL, cirrose), diabetes, cancer, kronisk dialyse
Alder
78 år

Det betyder: Hun har 4 point. Hun er i ernæringsmæssig risiko, og der skal lægges en plan.

Mand med apopleksi

En mand på 65 år er indlagt med en apopleksi. Han har ikke tabt sig og spiser normalt.

Ernæringstilstand
0 — normal ernæringstilstand
Sygdommens sværhedsgrad (øget behov)
2 — moderat: fx større maveoperation, apopleksi, svær lungebetændelse, hæmatologisk cancer
Alder
65 år

Det betyder: Han har 2 point. Han er ikke i risiko nu, men skal screenes igen om en uge, fordi apopleksien kan give synkebesvær.

Ældre med hoftebrud

En kvinde på 82 år er opereret for hoftebrud. Hun har tabt lidt over 5 % på 3 måneder.

Ernæringstilstand
1 — let: vægttab over 5 % på 3 mdr., eller spist 50-75 % af behovet den sidste uge
Sygdommens sværhedsgrad (øget behov)
1 — let: fx hoftefraktur, kronisk sygdom med akut forværring (KOL, cirrose), diabetes, cancer, kronisk dialyse
Alder
82 år

Det betyder: Hun har 3 point, heraf 1 point for alderen. Hun er i risiko, og der skal lægges en ernæringsplan.

Tommelfingerregel

En patient over 70 år med en sygdom på mindst 1 point og et vægttab på mindst 1 point har allerede 3 point.

Sådan tjekker du svaret

Scoren ligger mellem 0 og 7.