Przejdź do treści

Skala Apgar przy porodzie poza szpitalem

Jaki jest wynik Apgar noworodka po 5 minutach?

Odpowiedź: Gdy dziecko rodzi się w domu lub w karetce pogotowia, noworodek jest punktowany w minutę 1 i 5 oraz ponownie w minutę 10, jeśli wynik jest niski. Apgar sumuje pięć znaków: zabarwienie skóry, puls, reakcja na bodźce, tonus mięśni i oddychanie, każdy z 0-2 punktami. 7-10 to zapewniający, 4-6 umiarkowanie nienormalny i 0-3 niski. Wynik opisuje stan dziecka i jego rozwój. Nie określa, czy powinieneś rozpocząć reanimację: decyduje o tym oddychanie i puls według algorytmu NLS.

Wzór

Apgar = hudfarve + puls + reaktion + muskeltonus + vejrtrækning (hver 0-2 point)

Wyniki po 1 i 5 minutach. Jeśli wynik 5-minutowy jest poniżej 7, wynik jest zapisywany ponownie co 5 minut do 20 minut (AAP/ACOG 2015)

7-10 zapewniające · 4-6 umiarkowanie nienormalne · 0-3 niskie

Eksempel: 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9 (blå hænder og fødder er almindeligt de første minutter)

Symbole i jednostki we wzorze
SymbolZnaczenieJednostka
farveKolor skóry—
pulsPuls (częstość tętna)—
reaktionReakcja na bodźce (grymas)—
tonusTonus mięśniowy—
respirationOddychanie—
=Skala Apgarpoint
=Punkty brakujące do 10point

Ważność i źródło

Źródło
Apgar (1953) · komitet AAP/ACOG Opinion 644 (2015)

Nie dotyczy, gdy

  • Nigdy nie czekaj na wynik Apgar, aby pomóc dziecku. Osusz, ogrzej i stymuluj, i oceń oddychanie i puls zgodnie z instrukcją NLS. Zapisz czas urodzenia i każdy wynik w dziennika.

Przykład obliczeniowy

Wstawiono domyślne wartości kalkulatora. Liczby obliczono dokładnie tym wzorem, którego używa narzędzie.

Wstawiono

  • Kolor skóry1
  • Puls (częstość tętna)2
  • Reakcja na bodźce (grymas)2
  • Tonus mięśniowy2
  • Oddychanie2

Dawca

  • Skala Apgar9 point
  • Punkty brakujące do 101 point

Sam kalkulator jest zablokowane

Utwórz bezpłatne konto, aby odblokować wszystkie artykuły, kalkulatory, szablony i asortyment — i uzyskać dostęp do quizów i klas. Zajmuje to poniżej minuty: imię, email i hasło. Żadna karta kredytowa.

Chcesz najpierw czegoś spróbować? Zobacz, czego możesz używać bez konta — strefa junior, leksykon, filmy i więcej.

Sådan bruger du den

Når en fødsel går så hurtigt, at barnet kommer i hjemmet eller i ambulancen, scorer du den nyfødte efter 1 og 5 minutter. Apgar-scoren beskriver barnets tilstand og hvordan det udvikler sig, og den skal i journalen og videre til fødegangen. Den afgør ikke, om du skal hjælpe barnet. Det gør vejrtrækning og puls.

Krok za krokiem

  1. Notér det præcise fødselstidspunkt.
  2. Tør barnet, hold det varmt, og vurdér vejrtrækning og puls med det samme.
  3. Efter 1 minut: giv 0-2 point for hudfarve, puls, reaktion, muskeltonus og vejrtrækning.
  4. Gentag efter 5 minutter. Er scoren under 7, så gentag hvert 5. minut.
  5. Skriv tidspunkt og score i journalen, og meld dem til fødegangen.

Typowe błędy

  • At vente med at hjælpe barnet, til scoren er lavet. Genoplivning styres af vejrtrækning og puls.
  • At glemme at notere fødselstidspunktet. Uden det kan 1- og 5-minutters-scoren ikke placeres.
  • At trække point fra for blå hænder og fødder, som om det var blåt barn. Det giver 1 point, ikke 0.

Przykłady z codzienności

Hurtig fødsel i hjemmet

Du ankommer, mens en kvinde føder på badeværelsesgulvet. Barnet græder kraftigt, sparker, har puls over 100 og er lyserødt med blå hænder og fødder.

Kolor skóry
1 — ciało różowe, ręce i stopy niebieskie
Puls (częstość tętna)
2 — 100 uderzeń/min lub więcej
Reakcja na bodźce (grymas)
2 — płacze, kaszle lub kicha
Tonus mięśniowy
2 — aktywne ruchy
Oddychanie
2 — dobre oddychanie, mocny płacz

To znaczy: Apgar efter 1 minut er 9 punkt. Det er betryggende. Blå hænder og fødder er almindeligt de første minutter.

Påvirket barn efter 1 minut

Barnet er født i ambulancen. Det trækker vejret uregelmæssigt, græder svagt, har puls under 100, laver kun en grimasse og bøjer lidt i arme og ben. Kroppen er lyserød, hænder og fødder blå.

Kolor skóry
1 — ciało różowe, ręce i stopy niebieskie
Puls (częstość tętna)
1 — poniżej 100 uderzeń/min
Reakcja na bodźce (grymas)
1 — grymas
Tonus mięśniowy
1 — lekkie zgięcie ramion i nóg
Oddychanie
1 — powolny lub nieregularny, słaby płacz

To znaczy: Apgar er 5 punkt. Barnet er moderat påvirket. Tør, stimulér, hold varmt, og følg NLS-algoritmen, mens du scorer igen efter 5 minutter.

Slapt barn uden vejrtrækning

Barnet er født med navlesnoren om halsen. Det er blegt, slapt, trækker ikke vejret og reagerer ikke. Du mærker en langsom puls.

Kolor skóry
0 — niebieski lub blady na całej twarzy
Puls (częstość tętna)
1 — poniżej 100 uderzeń/min
Reakcja na bodźce (grymas)
0 — brak reakcji
Tonus mięśniowy
0 — słaby
Oddychanie
0 — brak oddychania

To znaczy: Apgar er 1 punkt, altså lav. Vent ikke på scoren: åbn luftvejen og giv indblæsninger efter NLS-algoritmen, og tilkald hjælp.

Reguła praktyczna

Græder og sparker barnet, og er pulsen over 100, er scoren næsten altid 8-10.

Jak sprawdzić odpowiedź

Scoren ligger mellem 0 og 10. Er barnet tydeligt friskt, men scoren lav, så gennemgå de fem tegn igen ét ad gangen.