Przejdź do treści

Glasgow Coma Scale (GCS)

Hvad er borgerens samlede GCS-score, og hvad indikerer den?

Odpowiedź: Summerer de tre delscorer i Glasgow Coma Scale (øjenåbning, verbal respons, motorisk respons) til en samlet score for bevidsthedsniveau. Et af de mest anvendte observationsredskaber til at følge og videregive en borgers/patients bevidsthedstilstand.

Wzór

GCS = øjenåbning (1-4) + verbal respons (1-5) + motorisk respons (1-6)

Samlet score går fra 3 (dybt bevidstløs) til 15 (fuldt vågen).

Symbole i jednostki we wzorze
SymbolZnaczenieJednostka
oejenØjenåbningpoint
verbalVerbal responspoint
motoriskMotorisk responspoint
=Samlet GCS-scorepoint

Ważność i źródło

Źródło
Glasgow Coma Scale (Teasdale & Jennett, 1974)

Nie dotyczy, gdy

  • Vejledende observationsværktøj — erstatter ikke en samlet klinisk vurdering. Forandringer i score skal altid videregives til sygeplejerske/læge.

Przykład obliczeniowy

Wstawiono domyślne wartości kalkulatora. Liczby obliczono dokładnie tym wzorem, którego używa narzędzie.

Wstawiono

  • Øjenåbning4 point
  • Verbal respons5 point
  • Motorisk respons6 point

Dawca

  • Samlet GCS-score15 point

Sam kalkulator jest zablokowane

Utwórz bezpłatne konto, aby odblokować wszystkie artykuły, kalkulatory, szablony i asortyment — i uzyskać dostęp do quizów i klas. Zajmuje to poniżej minuty: imię, email i hasło. Żadna karta kredytowa.

Chcesz najpierw czegoś spróbować? Zobacz, czego możesz używać bez konta — strefa junior, leksykon, filmy i więcej.

Sådan bruger du den

GCS bruges til at følge bevidstheden hos en patient eller borger, fx efter et fald med hovedet, efter en operation eller ved sygdom. Du scorer og giver tallet videre til sygeplejersken eller lægen. Et fald i scoren skal meldes med det samme.

Krok za krokiem

  1. Se, om borgeren åbner øjnene spontant, ved tiltale, ved smerte eller slet ikke.
  2. Tal med borgeren, og vurdér det bedste svar.
  3. Bed borgeren gøre noget, fx løfte armen, og vurdér det bedste motoriske svar.
  4. Læg sammen, og giv delscorerne videre, fx GCS 14 (E4 V4 M6).

Typowe błędy

  • At give V1 til en borger med afasi eller demens, der ikke kan tale. Notér, at V ikke kan vurderes.
  • At give kun summen videre.
  • At glemme at sammenligne med borgerens normale tilstand. En borger med demens er måske altid forvirret.

Przykłady z codzienności

Forvirret efter fald

En borger er faldet på badeværelset. Han har øjnene åbne, men er forvirret om, hvor han er, og følger opfordringer.

Øjenåbning
Spontant (4)
Verbal respons
Konfus (4)
Motorisk respons
Følger opfordring (6)

To znaczy: Han har GCS 14 punkt. Han skal observeres, og især et fald i scoren skal meldes. Spørg, om han får blodfortyndende medicin.

Meget sløv borger

En borger med feber åbner kun øjnene ved smerte, giver uforståelige lyde og lokaliserer smerten.

Øjenåbning
Ved smertepåvirkning (2)
Verbal respons
Uforståelige lyde (2)
Motorisk respons
Lokaliserer smerte (5)

To znaczy: Hun har GCS 9 punkt. Det er moderat til svær påvirkning, og der skal ringes efter hjælp med det samme.

Vågen borger

En borger sidder i stolen, kigger på dig, svarer rigtigt på spørgsmål og gør, hvad du beder om.

Øjenåbning
Spontant (4)
Verbal respons
Orienteret (5)
Motorisk respons
Følger opfordring (6)

To znaczy: Han har GCS 15 punkt, altså fuldt vågen.

Reguła praktyczna

13-15 let, 9-12 moderat, 8 og under svær påvirkning.

Jak sprawdzić odpowiedź

Summen ligger mellem 3 og 15.