Przejdź do treści

Skala Nortona (ryzyko odleżyn)

Hvor stor er borgerens risiko for at udvikle tryksår ifølge Norton-scoren?

Odpowiedź: Summerer de fem delscorer i Norton-scoren (fysisk tilstand, mental tilstand, aktivitet, mobilitet og inkontinens) til en samlet risikovurdering for tryksår. Et af de ældste og mest udbredte screeningsredskaber i plejen, oprindeligt udviklet til ældre hospitalspatienter.

Wzór

Norton-score = fysisk tilstand + mental tilstand + aktivitet + mobilitet + inkontinens (hver 1-4 point)

Samlet score går fra 5 til 20. Lavere score = højere risiko for tryksår. Skalaen er udviklet af Doreen Norton m.fl. (1962).

Symbole i jednostki we wzorze
SymbolZnaczenieJednostka
fysiskFysisk tilstandpoint
mentalMental tilstandpoint
aktivitetAktywnośćpoint
mobilitetMobilitetpoint
inkontinensInkontinenspoint
=Samlet Norton-scorepoint

Ważność i źródło

Źródło
Norton-score (Norton, McLaren & Exton-Smith, 1962)

Nie dotyczy, gdy

  • Vejledende screeningsværktøj — erstatter ikke en sygeplejefaglig helhedsvurdering og lokal instruks for tryksårsforebyggelse.

Przykład obliczeniowy

Wstawiono domyślne wartości kalkulatora. Liczby obliczono dokładnie tym wzorem, którego używa narzędzie.

Wstawiono

  • Fysisk tilstand4 point
  • Mental tilstand4 point
  • Aktywność4 point
  • Mobilitet4 point
  • Inkontinens4 point

Dawca

  • Samlet Norton-score20 point

Sam kalkulator jest zablokowane

Utwórz bezpłatne konto, aby odblokować wszystkie artykuły, kalkulatory, szablony i asortyment — i uzyskać dostęp do quizów i klas. Zajmuje to poniżej minuty: imię, email i hasło. Żadna karta kredytowa.

Chcesz najpierw czegoś spróbować? Zobacz, czego możesz używać bez konta — strefa junior, leksykon, filmy i więcej.

Sådan bruger du den

Norton-scoren bruges til at finde borgere i risiko for tryksår, så forebyggelsen kan sættes i gang i tide. Du scorer fysisk og mental tilstand, aktivitet, mobilitet og inkontinens. Jo lavere score, desto større risiko.

Krok za krokiem

  1. Giv 1-4 point for hver af de fem områder.
  2. Læg sammen. Scoren ligger fra 5 til 20.
  3. Under 14 er risiko. Under 10 er meget høj risiko.
  4. Sæt forebyggelse i gang efter jeres instruks: lejring, madras, hudpleje og ernæring.
  5. Scor igen, når borgerens tilstand ændrer sig.

Typowe błędy

  • At tro at lav score betyder lav risiko. Det er omvendt.
  • At score én gang og ikke igen, når borgeren bliver syg.
  • At glemme ernæringen. Dårlig ernæring øger risikoen meget.

Przykłady z codzienności

Borger i kørestol

En borger efter en apopleksi er i rimelig fysisk tilstand og lidt apatisk. Han sidder i kørestol, er meget begrænset i sin mobilitet og er lejlighedsvis inkontinent.

Fysisk tilstand
Rimelig (3)
Mental tilstand
Apatisk (3)
Aktywność
Kørestolsbruger (2)
Mobilitet
Meget begrænset (2)
Inkontinens
Lejlighedsvis (3)

To znaczy: Norton-scoren er 13 punkt. Det er høj risiko. Han skal have en trykaflastende pude i kørestolen og skifte stilling ofte.

Selvhjulpen borger

En borger er i god form, klar, går selv, har fuld mobilitet og er ikke inkontinent.

Fysisk tilstand
God (4)
Mental tilstand
Klar (4)
Aktywność
Går selv (4)
Mobilitet
Fuld (4)
Inkontinens
Ingen (4)

To znaczy: Norton-scoren er 20 punkt, altså lav risiko.

Sengeliggende borger

En borger i palliativt forløb er i dårlig fysisk tilstand og konfus. Hun er sengeliggende, immobil og har ofte urininkontinens.

Fysisk tilstand
Dårlig (2)
Mental tilstand
Konfus (2)
Aktywność
Sengeliggende (1)
Mobilitet
Immobil (1)
Inkontinens
Oftest urin (2)

To znaczy: Norton-scoren er 8 punkt. Det er meget høj risiko. Hun skal have en trykaflastende madras og en lejringsplan.

Reguła praktyczna

14 eller under: tænk tryksår.

Jak sprawdzić odpowiedź

Scoren ligger altid mellem 5 og 20.