Przejdź do treści

NRS 2002: przesiewanie żywienia

Czy pacjent jest w ryzyku niedożywienia według NRS 2002?

Odpowiedź: NRS 2002 jest używany w szpitalach do znalezienia pacjentów zagrożonych niedożywieniem. Po początkowym przesianiu (BMI poniżej 20,5? utrata wagi w ostatnie 3 miesiące? zmniejszony pobór jedzenia w ostatnim tygodniu? poważnie chory?) oceniasz stan odżywienia 0-3 i nasilenie choroby 0-3 i dodajesz 1 punkt, jeśli pacjent ma 70 lat lub więcej. 3 punkty lub więcej oznacza ryzyko niedożywienia, a następnie należy opracować plan żywienia.

Wzór

NRS 2002 = ernæringstilstand (0-3) + sygdommens sværhedsgrad (0-3) + 1 point hvis alder ≥ 70 år

3 point eller mere = ernæringsmæssig risiko (Kondrup m.fl. 2003)

Wstępny przesiew: BMI < 20,5? Utrata wagi w ostatnie 3 miesiące? Zmniejszony pobór żywności w ostatnim tygodniu? Poważnie chora? Jeśli odpowiedź na wszystkie cztery jest nie, przesiania się ponownie w tydzień

Symbole i jednostki we wzorze
SymbolZnaczenieJednostka
ernaeringStan odżywienia—
sygdomCiężkość choroby (zwiększone zapotrzebowanie)—
alderWiekår
=NRS 2002-scorepoint
=Stąd punkty za wiekpoint

Ważność i źródło

Źródło
NRS 2002 (Kondrup i inni, Clinical Nutrition 2003; ESPEN) — narzędzie sieciowania zalecane przez Ministerstwo Zdrowia w szpitalach

Nie dotyczy, gdy

  • Użyj schematu i instrukcji swojego wydziału. Przykłady w chorobie to diagnozy, które Kondrup i inni sami używają jako zakotwiczenia. Jeśli nie masz pewności co do stopnia, oceń razem z pielęgniarką. Plan żywieniowy jest opracowywany we współpracy z pielęgniarką, lekarzem lub dietetykiem.

Przykład obliczeniowy

Wstawiono domyślne wartości kalkulatora. Liczby obliczono dokładnie tym wzorem, którego używa narzędzie.

Wstawiono

  • Stan odżywienia0
  • Ciężkość choroby (zwiększone zapotrzebowanie)0
  • Wiek75 år

Dawca

  • NRS 2002-score1 point
  • Stąd punkty za wiek1 point

Sam kalkulator jest zablokowane

Utwórz bezpłatne konto, aby odblokować wszystkie artykuły, kalkulatory, szablony i asortyment — i uzyskać dostęp do quizów i klas. Zajmuje to poniżej minuty: imię, email i hasło. Żadna karta kredytowa.

Chcesz najpierw czegoś spróbować? Zobacz, czego możesz używać bez konta — strefa junior, leksykon, filmy i więcej.

Sådan bruger du den

På sygehuset skal alle patienter screenes for ernæringsrisiko ved indlæggelse. Sundhedsstyrelsen anbefaler NRS 2002. Når en patient har svaret ja til et af de indledende spørgsmål, scorer du ernæringstilstand og sygdommens sværhed og lægger et point til ved 70 år eller derover.

Krok za krokiem

  1. Stil de indledende spørgsmål: BMI under 20,5? Vægttab de sidste 3 måneder? Spist mindre den sidste uge? Svært syg?
  2. Er svaret ja til et af dem, så score ernæringstilstanden 0-3.
  3. Score sygdommens sværhed 0-3 ud fra diagnosen.
  4. Læg 1 point til, hvis patienten er 70 år eller ældre.
  5. Ved 3 point eller mere skal der lægges en ernæringsplan.

Typowe błędy

  • At glemme alderspointet.
  • At bruge vægten med ødemer.
  • At screene én gang og ikke igen efter en uge.

Przykłady z codzienności

Ældre kvinde med lungebetændelse

En kvinde på 78 år er indlagt med lungebetændelse. Hun har tabt sig over 5 % på 2 måneder og spiser halvdelen af sin mad.

Stan odżywienia
2 — umiarkowany: utrata wagi ponad 5 % w ciągu 2 miesięcy, lub BMI 18,5-20,5 i zmniejszona sprawność ogólna, lub spożyto 25-60 % potrzeby
Ciężkość choroby (zwiększone zapotrzebowanie)
1 — łatwy: np. złamanie biodra, choroba przewlekła z nagłym pogorszeniem (POChP, marskość), cukrzyca, rak, chroniczna dializa
Wiek
78 rok

To znaczy: Hun har 4 punkt. Hun er i ernæringsmæssig risiko, og der skal lægges en plan.

Mand med apopleksi

En mand på 65 år er indlagt med en apopleksi. Han har ikke tabt sig og spiser normalt.

Stan odżywienia
0 — normalne stany odżywienia
Ciężkość choroby (zwiększone zapotrzebowanie)
2 — umiarkowany: np. duża operacja jamy brzusznej, apopleksja, ciężkie zapalenie płuc, nowotwór hematologiczny
Wiek
65 rok

To znaczy: Han har 2 punkt. Han er ikke i risiko nu, men skal screenes igen om en uge, fordi apopleksien kan give synkebesvær.

Ældre med hoftebrud

En kvinde på 82 år er opereret for hoftebrud. Hun har tabt lidt over 5 % på 3 måneder.

Stan odżywienia
1 — łatwy: utrata wagi ponad 5 % w ciągu 3 miesięcy lub spożyto 50-75 % potrzeby w ostatnim tygodniu
Ciężkość choroby (zwiększone zapotrzebowanie)
1 — łatwy: np. złamanie biodra, choroba przewlekła z nagłym pogorszeniem (POChP, marskość), cukrzyca, rak, chroniczna dializa
Wiek
82 rok

To znaczy: Hun har 3 punkt, heraf 1 punkt for alderen. Hun er i risiko, og der skal lægges en ernæringsplan.

Reguła praktyczna

En patient over 70 år med en sygdom på mindst 1 point og et vægttab på mindst 1 point har allerede 3 point.

Jak sprawdzić odpowiedź

Scoren ligger mellem 0 og 7.